Een ‘pittig najaar’

Allereerst beste bloglezers mijn excuses dat ik zolang niets van me heb laten horen maar ik vond het erg moeilijk om een onderwerp te kiezen.
Er was weer veel aan de hand.
Zo stonden in de Volkskrant* waarschuwingen van  Barbara Baarsma, Jacques van den Broek en Jonathan Witteman omdat we als land te weinig deden aan ‘creatieve verwoesting’ een term van Schumpeter, als u dat wat zegt, die een soort survival of the fittest bepleitte voor de economie. Volgens Baarsma en van den Broek komt het dat we daardoor te veel laag productieve ondernemingen hebben.
Hoog productiviteit, waar je dus naar zou moeten streven, wil zeggen dat je in zo min mogelijke tijd zoveel mogelijk verdient en ja helaas kun je dat criterium op sectoren als zorg en onderwijs wat moeilijk toepassen vonden de economen.
Enfin, wat hier van zij, ik heb het maar gelaten want inmiddels is Darwin alweer gepasseerd door Margalis*  die juist niet concurrentie en competitie als overlevingsmechanisme ziet maar samenwerking en doet het CPB juist weer heel opgewekt over onze economie, die weer zou groeien…Of dat voor ons klimaat nu zo onverdeeld gunstig is daar hebben we het een andere keer over.

Ook een onderwerp dat ik nog even laat liggen: het demonstratierecht, dat dit kabinet wil beperken.
Inmiddels begrijp ik van minister van Weel van Justitie dat hij zich zorgen maakt of de demonstranten zich wel bewust zijn van de impact van hun acties op de rechtsstaat en vindt hij dat ze al die uren politie inzet elders wel goed kunnen gebruiken…*
Een curieuze uitspraak voor een lid van een kabinet dat nogal veel impact heeft op de rechtsstaat als eerste in dit land dat met een extreem rechtse partij in zee gaat.

Maar die opmerking over politie inzet is wel weer interessant.
Sinds de Corona crisis valt me op dat we in een land beland zijn dat zich steeds vaker druk maakt om ‘het personeel’.
We hebben geen gevangenispersoneel meer dus laten we veroordeelden vrij rondlopen, overigens had mijn hoogleraar en abolitionist Hulsman dit zeker toegejuichd!
We hebben onvoldoende politiemensen dus nemen we een loopje met een grondrecht.
Ik vraag me ook steeds vaker af of het nu te maken heeft met inderdaad te weinig personeel of met mismanagement of beide.
Wanneer je namelijk steeds vanuit een neoliberaal standpunt bezuinigt op ambtenaren (gevangenispersoneel, IND, politie)  moet je niet gek opkijken als je op den duur wordt geconfronteerd met problemen.
Maar dit kabinet lijkt daar niets van geleerd te hebben want ook hier weer is bezuiniging op ambtenaren een gewild doel.

Dit blog heeft de titel: Een ‘pittig najaar’.
Je zou verwachten dat dat gaat over de toegenomen spanningen in het Midden Oosten, het evt herverkiezen van Trump of de nog steeds lopende oorlog in de Oekraïne. Misschien is er toch weer een nieuwe enge variant van het Coronaviris opgedoken etc.
Nee hoor, we hebben het hier over treinen die niet meer op tijd kunnen rijden, alvast aangekondigd door het span: Wouter Koolmees en John Voppen (van Pro- Rail).
Beetje flauw maar het was leuk geweest als de laatste Foppen had geheten natuurlijk!
Dit span van NS en Pro Rail is vaker te zien en te beluisteren op het journaal en dit keer in de Volkskrant  en munt uit in het schetsen van dramatische tegenvallers op het spoor (naast natuurlijk prijsverhogingen, die ze al eerder aankondigden).
Zo buigen wij ons als lezers over de herstelwerkzaamheden die voortvloeien uit een nu pas gebleken constructiefout van de hoge snelheidslijn tussen Schiphol en Antwerpen en weten nu dat er een sloot moet worden gedempt om een nieuwe weg aan te leggen maar dat dat niet kan want die heeft een cruciale rol in het waterbeheer*.

Je zou bijna verwachten dat het duo een wedstrijd onder de lezers uitschrijft met de vraag: Wie heeft er nog een goed idee? Want wij komen er niet uit!! Help ons alsjeblieft! Ìk heb een goed idee: Gooi Koolmees en Foppen eruit en stel eens mensen aan die daar echt van wanten weten en nog sterker die echt hart hebben voor het Openbaar vervoer!

(Overigens ook nog een tip. In diezelfde Volkskrant staat een stuk van Maarten Albers over De dubbende boer die te rade gaat bij een coach.
Misschien ook een goed idee voor dit treurige span? Zou de plattelandscoach Dorine Zwaan haar werkveld kunnen uitbreiden????)

  • Zie de Volkskrant van 21 juli en 30 juli

* Zie oa Welkom in het Symbioceen van Jos de Mul

* Interview Remco Meijer van 13 augustus VK

*  Ashwant Nandram in de Vk van 21 augustus

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *